Cum se prepară plăcinta ciobanului. Este printre cele mai vechi mâncăruri româneşti

0
Loading...

20 aprilie 2020, 05:25

Ingredientele folosite sunt specifice gospodăriei ţărăneşti. În unele zone se mai numeşte şi „alivenci” şi nu trebuie confundată cu plăcinta ciobanului care se găteşte în spaţiul britanic.

În vremurile moderne, dacă rosteşti formula magică „plăcinta ciobanului”, majoritatea românilor îţi vor vorbi despre un fel de mâncare britanic bazat pe cartofi şi, după fiecare regiune din Insulă, carne (mai ales de oaie), cârnaţi, brânză ori cine mai ştie ce alte ingrediente.

Ei bine, reţeta de faţă nu este britanică, ci este una dintre cele mai vechi reţete româneşti, căci se vorbeşte despre ea de vreo trei secole şi mai bine, iar istoricii spun că este categoric şi mai veche, dar că nu există surse scrise despre asta.

Plăcinta ciobanului a cărei reţetă o vom dezvălui în materialul de faţă mai este cunoscută şi sub denumirea de „alivenci”, iar varianta prezentată aici este una specifică Moldovei.

Singurul lucru pe care nu vi-l putem explica este dacă preparatul este aperitiv, fel principal sau desert (în Basarabia există o variantă cu zahăr în compoziţie şi dulceaţă de cireşe peste „moţul” de smântână), căci niciun bucătar nu se încumetă să-l încorseteze într-o categorie anume, lucru care-l face cu atât mai interesant.

Ingrediente pentru plăcinta ciobanului

250 g de mălai

1 litru de lapte

500 g de brânză de vaci

100 g de brânză de oaie

200 ml de smântână

70 g de unt

1 linguriţă de sare

Mod de preparare plăcinta ciobanului

Laptele se pune la fiert cu un praf de sare. Atunci când dă în clocot, adăugaţi mălaiul, ca atunci când faceţi mămăligă. Amestecaţi constant pentru a nu se forma cocoloaşe. După 10 minute, daţi de pe foc şi lăsaţi la răcit.

Între timp, preîncălziţi cuptorul. Într-un vas mic, separaţi ouăle.

Într-un castron, mărunţiţi brânza cu furculiţa sau daca e mai tare o puteţi da pe răzătoarea mică. Amestecaţi brânza cu smântâna şi adăugaţi gălbenuşurile. Bateţi albuşurile cu un vârf de linguriţă de sare până se întăresc.

Amestecaţi terciul de mămăligă cu crema de brânză. Încorporaţi albuşurile, cu mişcări ample. Ungeţi o tavă cu unt sau tapetaţi-o cu hârtie de copt. Turnaţi compoziţia în tavă. Dacă doriţi, puteţi presăra deasupra caşcaval ras.

Daţi la cuptor la foc mediu, pentru 35-40 minute sau până când vedeţi că se rumeneşte la suprafaţă. Serviţi aperitivul cald, cu smântână cremoasă deasupra.

De regulă, toată aventura culinară durează cam o oră. Poftă bună!

Vă mai recomandăm şi:

Sursa: http://adevarul.ro/locale/galati/cum-prepara-placinta-ciobanului-printre-cele-mai-vechi-mancaruri-romanesti-1_5e9c1d685163ec4271e38249/index.html

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here