3.2 C
Galați
vineri, 3 decembrie, 2021

Galaţi: Expoziţie la Muzeul de Artă Vizuală, cu lucrări din patrimoniul propriu pe tema industrializării comuniste

2021-10-20 15:55:43

Muzeul de Artă Vizuală (MAV) din Galaţi a deschis, miercuri, pentru o lună, o selecţie de lucrări din propriul patrimoniu, sub genericul „Peisajul Industrial în Patrimoniul MAV”, pe tema industrializării din perioada comunistă.

Potrivit muzeografului Cristiana Culiţă, selecţia aduce în expoziţia temporară o serie de lucrări din colecţia de pictură a muzeului, lucrări intrate în posesia instituţiei între anii 1963 şi 1979, ale căror subiecte şi tratări pun accentul pe activităţile industriale ale vremii.

„Arta din estul Europei traversase o perioadă restrictivă, peisajul cultural resimţind profund lipsa circulaţiei libere a informaţiei. Realizate mai curând într-o perioadă de destindere a tendinţelor artistice – în care se face apel la întoarcerea la tradiţie, dar şi la curentele de avangardă – ce coincide cu temporara relaxarea politico – ideologică, lucrările din expoziţie prezintă aspecte de tratare a peisajului în cheia depăşirii etapei realiste, chiar dacă tema peisajului industrial cu fabrici, uzine sau şantiere, continua orientarea decadei anterioare”, a declarat Cristiana Culiţă.

Pe simeze se regăsesc lucrări cu scene ale căror subiecte includeau uzinele („Combinatul Siderurgic” de Lucian Cioată, „Dimineaţa gălăţeană” de Zsolt Fekete, „Interior în Uzina Reşita” de Ecaterina Predescu, „Combinatul Siderurgic” de Mihai Gheorghe Coron, „Peisaj la Combinatul Siderurgic” de Napoleon Costescu, „Sintaxa siderurgică” de Georgeta Crăciun Costin şi „C.S.G.” de Constantin Niţescu), barajele („Porţile de Fier” de Gheorghe Glauber), porturile şi şantierele navale („În port” de Ion Sălişteanu, „Şantier naval Galaţi” de Laszlo Peterfli, „Vase roşii” de Beno Friedel, „Şantier naval” de Petre Bedivan), dar şi alte aspecte ale timpului istoric vizat de a doua jumătate a secolului XX.

„Prin intermediul moştenirilor patrimoniale, muzeul întâmpină vizitatorul cu scopul de a mapa o imagine de ansamblu a artei plastice româneşti, asumând prezentarea expoziţiei în forma de faţă, nu ca unică proiecţie a artei realizate în perioada mai sus amintită, ci ca episod important în înţelegerea derulării culturale”, a precizat Cristiana Culiţă.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 20 octombrie – 21 noiembrie în timpul programului obişnuit de vizitare: miercuri – duminică, între orele 11,00-17,00, la sediul din Strada Tecuci nr.3. AGERPRES / (AS – autor: Dan Paic, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: https://www.agerpres.ro/cultura/2021/10/20/galati-expozitie-la-muzeul-de-arta-vizuala-cu-lucrari-din-patrimoniul-propriu-pe-tema-industrializarii-comuniste–799972

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

11,108FaniÎmi place
241CititoriConectați-vă
10CititoriConectați-vă

Vaslui Plus