35.3 C
Galați
27 iulie, 2025

Șantierul din Galați extinde producția de nave militare. Investiții de zeci de milioane de euro

Şantierul naval Galați va extinde producția de nave militare, în special pentru statele din NATO şi UE. Zeci de milioane de euro vor fi investite în echipamente şi securitate. Echipa de coordonare este alcătuită din 200 de ingineri şi arhitecţi navali români.

Anul trecut au fost livrate nave militare către Pakistan şi Olanda iar ritmul de producție este în creștere. Noul sistem de lucru înseamnă investiţii de peste 50 de milioane de euro.

„Este în proces de construcţie o hală nouă, noi o numim în termeni şantieristici noua estacadă. O hală cu 42 de metri înălţime, 120 de metri lungime” , explică Aurelian Nistor, director proiecte militare, pentru observatornews.ro.

La Galaţi va începe, din 2025, construcţia a două fregate pentru Olanda şi alte două pentru Belgia. Şantierul va fi dotat cu utilaje noi.

„Aceea a fost în jur de 4 milioane de euro, iar noua maşină de LSP, cum îi spune, linia de secţii plane, în jur de 15 milioane de euro”, spune Aurelian Nistor.

În momentul de faţă o navă portavion pentru drone destinată Portugaliei se construieşte la Galaţi. Aceste blocuri metalice vor merge la vopsit, după care vor fi aduse în acest drydock şi unite cu partea principală care a fost construită deja.

la Șantierul naval de la Galați lucrează 2.000 de oameni. Unii provin din Asia, pe fondul crizei de forţă de muncă. Muncitorii învaţă noile metode de lucru sub îndrumarea unor şefi de echipă cu experienţă.

Cine conduce operațiunea

Şantierul va produce nave la standarde NATO, astfel că vor crește investiţiile în securitate.

Operațiunea este condusă de institutul de proiectare, unde accesul este strict limitat. 200 de ingineri şi arhitecţi navali români se ocupă aici de proiectarea navelor.

„Circa 38% din personal sunt femei. Este un lucru bun pentru România şi pentru societate”, afirmă Florin Rășcanu, director institut de proiectare.

Suntt pregătite acum 4 fregate ultra-moderne pentru Germania.

„Se definesc structura navei, echipamentele, compartimentele, se modelează tot. Sunt proceduri speciale de protecţie a datelor clasificate şi a proiectelor”, spune Florin Rășcanu.

„Este o ambiţie să văd o navă mare făcută în România, proiectată în România, pentru Forţele Navale Româneşti. Aşteptăm să vedem decizia noilor autorităţi”, a precizat şi Gheorghe Savu, director naval şantier naval Galaţi.

Planul de înzestrare militară al României prevede achiziţia a două corvete uşoare. Oficialii români au abordat deja reprezentanţii şantierului de la Galaţi, dar deocamdată nu există un acord.

Sursa: https://jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/santierul-din-galati-extinde-productia-nave-militare-investitii-zeci-milioane-euro-1003434.html

Ultimă oră

Același autor