31.4 C
Galați
23 iulie, 2025

DGA se dotează în forță cu softuri de investigații digitale a telefoanelor, la scurt timp după ce ÎCCJ a scos-o din anchetele DNA

Anticorupția de la Interne, contracte cu o firmă apropiată de fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar.

În timp ce parlamentarii USR se pregătesc să „anihileze” legislativ decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la competențele ofițerilor Direcției Generale Anticorupție, structura aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne se pregătește serios de a activa, cu toate forțele, în spiritul criticat de respectiva decizie a ÎCCJ. Mai exact, s-a pus pe achiziții de

și licențe pentru softuri care au legătură cu investigarea digitală a telefoanelor mobile. Iar una dintre afaceri a fost parafată în ultimele zile ale lunii iunie, când a fost încheiat un contract cu firma controlată de un apropiat al „cuplului” Sorin Blejnar – Dan Stroe (ex-șefi ai ANAF din perioada guvernului Băsescu-Boc).

Concret, încă din data de 30 mai 2025, DGA a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice ) un anunț de participare, prin intermediul căruia a făcut cunoscut faptul că intenționa să încheie un contract de furnizare de software și pentru prelungirea de licențe pentru soluțiile de investigații digitale asupra telefoanelor mobile.

Concret, această afacere fost împărțită în patru loturi. Primul lot se referă la achiziția unui software de investigații digitale asupra telefoanelor mobile, pentru o perioadă de 12 luni. Al doilea lot se referă la prelungirea a două licențe cu upgrade de bază pentru soluția de investigații digitale asupra telefoanelor mobile existente, de tip I. De asemenea, cel de-al treilea lot vizează prelungirea unei licențe cu upgrade de tip I pentru soluția de investigații digitale asupra telefoanelor mobile. Al patrulea lot se referă la prelungirea unor licențe cu upgrade de bază pentru soluția de investigații digitale pentru telefoanele mobile de tip II.

Furnizor pentru DNA și pentru Fisc

În vederea achiziționării acestor soluții, Direcția Generală Anticorupție a organizat o procedură simplificată de selecție de oferte. Iar, la data de 26 iunie 2025, toate cele patru loturi au fost atribuite unei singure firme. Este vorba despre compania SC Q-East Software SRL, care va primi în schimbul furnizării soluțiilor solicitate, suma de 354.744.01 lei fără TVA, respectiv de 422.145,4 lei cu TVA inclusă.

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Q-East Software SRL, cu sediul în Sectorul 6 al Capitalei, este deținută de către asociații Marius Sticlaru și Tiberiu Lorenzio Leța.

Marius Sticlaru a fost președinte al Camerei de Comerț România – Republica Coreea, a făcut parte din echipa de conducere a Fundației Colegiului Național de Apărare, ai cărei membri sunt, în general, absolvenți ai Colegiului Național de Apărare, a publicat în revista „Intelligence” a Serviciului Român de Informații și este cunoscut ca fiind un apropiat al omului de afaceri Victor Marian, partener de afaceri al lui Dan Stroe, ex-director al Direcției de Achiziții al ANAF și fostă mână dreaptă a lui Sorin Blejnar.

De altfel, Stroe și Blejnar au fost puși sub acuzare de către Parchet în dosarul în care, în urmă cu mai mulți ani, fostul șef al ANAF din vremea lui Traian Băsescu a fost chiar arestat.

Afaceri grele, sub regimul Băsescu

SC Q-East Software SRL, care furnizează aceste software-uri și licențe Direcției Generale Anticorupție este, ca o coincidență, un furnizor de tehnică speciale și pentru Direcția Generală Anticorupție.

Însă, revenind la apropierea de fosta conducere a ANAF, de remarcat este că, în vremea lui Sorin Blejnar și a lui Dan Stroe, SC Q-East Software SRL a primit de la Fisc mai multe contracte. Spre exemplu, la 20 decembrie 2010, compania a fost desemnată de către ANAF să furnizeze servicii pentru Direcția Generală de Tehnologia Informației, în valoare de 4.302.199,34 lei fără TVA. De asemenea, la 31 decembrie 2012, ANAF a angajat aceeași firmă să furnizeze soluții de updatare și de upgradare a softului livrat instituției, în valoare de 4.740.549,03 lei fără TVA.

În 23 decembrie 2012, tot prin procedură simplificată, ANAF a mai atribuit acestei firme un contract în valoare de 2.116.456 de lei fără TVA, pentru furnizarea și upgradare de software.

Alt contract, tot la finalul lui iunie

Iar lucrurile nu se opresc aici în ceea ce privește noile achiziții ale DGA. Instituția, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a mai scos la mezat, la data de 4 iunie 2025, un contract având ca obiect furnizarea de software și upgradarea de software de analiză a datelor operaționale.

Primul lot al acestui contract se referă la livrarea de software de analiză a datelor operaționale și la licența acestora pentru 12 luni, iar al doilea lot se referă la upgrade asupra unui soft de analiză a datelor operaționale existent.

Și de această dată, a fost organizată o procedură simplificată de selecție de oferte, în urma căreia, la data de 26 iunie 2025, a fost încheiat cu SC ESRI România SRL un contract în valoare de 349.600 de lei fără TVA, respectiv de 416.024 de lei cu tot cu TVA.

ESRI România SRL este controlată de omul de afaceri Alexandru Vasile și de către compania americană ESRI International LLC, cu sediul în Nevada. Societatea a derulat contracte, începând cu anul 2019, cu MApN, RNP, CNAIR, CFR SA, INSP, Administrația Apele Române, INS, SPP, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Primăria Municipiului Galați, Transgaz SA Mediaș, Consiliul Județean Cluj, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării, APIA, IGSU, Consiliul Județean Harghita sau Ministerul Transporturilor.

Cum vrea USR să transforme Direcția în „anexa” procurorilor DNA

Aceste achiziții au loc, așa cum am arătat mai sus, în contextul în care decizia ÎCCJ de dezlegare a unor chestiuni de drept, din 16 iunie 2025, prin care s-a statuat că polițiștii judiciariști din cadrul DGA pot efectua acte de cercetare penală doar în ceea ce privește infracțiunile de corupție săvârșite de personalul propriu al MAI este contracarată de USR, în Parlament, cu un proiect de lege care propune abrogarea cu totul a legislației care a stat la baza deciziei instanței supreme.

Deputatul Emanuel Ungureanu a depus acest proiect de lege chiar în ziua semnării Acordului politic dintre partidele de la guvernare, proiect în cadrul căruia se propune rereglementarea activității DGA, pentru a permite polițiștilor să efectueze orice acte de cercetare penală, pentru orice tip de infracțiuni. Mai mult, DGA va deveni un fel de serviciu de informații care să stea la dispoziția procurorilor DNA, să efectueze filaje, supravegheri, urmăriri, pătrunderi prin forță, imobilizări și folosirea agenților sub acoperire sau chiar a colaboratorilor cu identități conspirate în dosarele instrumentate de DNA. De asemenea, proiectul prevede înființarea unui call-center anticorupție la DGA, care să servească pe post de „Turnătorie generală”.

DNA folosește ofițeri DGA în anchetele pe care le instrumentează inclusiv împotriva unor persoane care nu sunt încadrate în MAI, iar odată cu decizia ÎCCJ din 16 iunie, acest lucru devine imposibil din punct de vedere legal.

Interesant este că proiectul de lege în discuție vrea să ocolească această decizie a CCR și să dea posibilitatea continuării acestui gen de colaborare, în ciuda faptului că, la DNA, există poliție judiciară.

Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/dga-softuri-investigatii-digitale-telefoane-1003953.html

Ultimă oră

Același autor