8 aprilie 2025, 18:46
Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, dă explicaţii cu privire la decizia României de a cumpăra o corvetă uşoară de producţie turcească, deşi în România se construiesc nave militare la Galaţi, şeful statului explicând că decizia privind achiziţia a fost una mai veche a Ministerului Apărării Naţionale şi a fost doar validată în CSAT. Bolojan consideră că pentru înzestrarea Armatei, indiferent de nivelul la care aceasta se face, trebuie folosite în primul rând capacităţile de producţie existente pe plan naţional.
Ilie Bolojan a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, de ce alege România să cumpere o corvetă uşoară din Turcia în timp ce la şantierul naval de la Galaţi se construiesc nave militare, şeful statului răspunzând că achiziţia corvetei era o decizie mai veche.
”Această achiziţie din Turcia era deja pe ordinea de zi a CSAT-ului, ştiţi că s-a făcut un CSAT, se face cam o dată pe trimestru într-o situaţie ordinară şi ori de câte ori este nevoie. Eu am încercat în toată această perioadă să derulez toate activităţile care au fost programate în aşa fel încât să nu existe o întrerupere de decizii pe care ţara noastră prin diferitele ministere, în cazul acesta Ministerul Apărării, şi le-a asumat. Deci practic am validat ceea ce deja era, să spunem, pregătit”, a explicat Ilie Bolojan.
Preşedintele interimar a susţinut că pentru înzestrarea Armatei, indiferent de nivelul la care aceasta se face, trebuie folosite în primul rând capacităţile de producţie existente pe plan naţional.
”Ceea ce cred şi eu este că, dacă avem capacităţi de producţie în România, şi avem, planurile viitoare de înzestrare pentru Marină, în acest caz, sau pentru alte forţe terestre, aviaţie, trebuie să fie făcute şi pe baza unui dialog cu aceste companii pentru că, cu cât o parte din aceste finanţări rămân în economia românească, înseamnă locuri de muncă, înseamnă taxe şi impozite şi înseamnă salvarea unor comunităţi care trăiesc în jurul nostru de companii mari şi da, cred că este o abordare corectă ca pe pachetul de finanţări pe care le avem tot ceea ce se poate face în România să se facă prin România sau prin transfer de patente şi de tehnologie în România”, a adăugat Ilie Bolojan.
El a spus că materia primă şi componentele pentru industria de apărare ar trebui în primul rând să fie comandate din România, ”cu atât mai mult că ar trebui să fie la un preţ cel puţin la fel de bun, teoretic, datorită distanţei de transport”.