14.2 C
Galați
28 aprilie, 2024

Cercetătorii de la UDJ Galaţi au inventat pâinea cu friptură: Carnea nu se vede, dar se simte

Cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi au inventat pâinea cu friptură.

Specialiştii spun că friptura nu se vede, dar se simte.

Invenţia a primit brevetul OSIM.

Cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au inventat pâinea cu friptură. Este vorba despre o pâine în care a fost adăugat un concentrat de proteine miofibrilare din carne. Acestea au gust de porc, vită, pasăre sau peşte.

„Procedeul de obţinere a pâinii echilibrate nutriţional în proteine reprezintă o soluţie de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adică de a avea un conţinut optim în aminoacizii esenţiali. Autorii (Floricel Cercel, Petru Alexe şi Romulus Marian Burluc) au plecat de la premisa că pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esenţiali şi au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau peşte, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic)”, au explicat cercetătorii pe portalul universităţii gălăţene.

OSIM a acordat Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi brevet de invenţie pentru pâinea proteică. Inventatorii susţin că produsul lor ar putea reprezenta o opţiune pentru populaţia săracă, mare consumatoare de pâine.

„Pâinea astfel obţinută ar putea reprezenta o opţiune pentru populaţia săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare şi distribuţie, cu protecţia celor săraci, trebuie să vină prin nişte programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutriţional va trebui să existe pentru toţi consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preţ subvenţionat. Pâinea echilibrată nutriţional în proteine este ca şi cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte!”, a precizat profesorul Petru Alexe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 13:34

astăzi, 13:13

astăzi, 12:38

astăzi, 11:54

astăzi, 11:21

Sursa: https://www.mediafax.ro/economic/cercetatorii-de-la-udj-galati-au-inventat-painea-cu-friptura-carnea-nu-se-vede-dar-se-simte-22291886

Ultimă oră

Același autor