15.3 C
Galați
29 aprilie, 2024

CONFERINŢA NEWS.RO – Roxana Mircea, REI Grup: Situaţia nu e roză la nivelul companiilor, IMM-urilor / Nu sunt bani în piaţă / Nu cred că mai e cazul de supraimpozitări. Şi atunci, avem nevoie urgent de investiţii

astăzi, 11:01

Roxana Mircea, Managing Partner, REI Grup, a afirmat joi, la evenimentul News.ro – Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024. Ediţia a II-a, că situaţia nu este roză la nivelul companiilor, IMM-urilor şi a menţionat că nu sunt bani în piaţă. Roxana Mircea a precizat că nu crede că mai este cazul de supraimpozitări şi că este nevoie urgent de investiţii.

“Situaţia nu e roză la nivelul companiilor, IMM-urilor. Avem în momentul de faţă foarte mulţi debitori şi companiile, să ştiţi că nu au bani. Nici companiile, nici primăriile, pentru că am lucrat cu 500 de primării anul trecut. Deci nu sunt bani în piaţă. Şi atunci, perspectivele fiscale, le vor discuta fiscaliştii, nu cred că mai e cazul de supraimpozitări. Şi atunci, avem nevoie urgent de investiţii, de capacitatea administrativă”, a afirmat Roxana Mircea.

Ea a menţionat că durează foarte mult evaluarea proiectelor.

“Capacitatea administrativă – nu mai putem să stăm un an, un an şi jumătate după evaluarea proiectelor. Durează extrem de mult. Măcar în al nouălea ceas, trebuie să ne mobilizăm şi chiar vă lansez o provocare, să facă o evaluare lunară a statusului acestor proiecte. Pentru că noi stăm astăzi pe bani, ai 80 de miliarde din structurale şi PNRR, dacă îi mai punem şi pe ăştia de la energie, stăm pe 100 de miliarde pe care nu îi absorbim. Astăzi, în PNRR, avem 31% absorbţie. Deci este nevoie, urgent, de colaborare între ministere, dialog, domnul Câciu este coordonator PNRR, dialog, lucruri obiective, ca în privat. Ce facem luna asta? Scriem 100 de proiecte, hai să vedem cum facem lucrurile astea mult mai aplicat. Eu nu ştiu dacă noi în 2026 vom reuşi să construim sau să ne atingem ţintele din PNRR. Avem şi cazuri fericite, Ministerul Educaţiei a evaluat în trei luni câteva mii de proiecte, deci se poate, se poate, dar trebuie să fim gospodari, serioşi, implicaţi, să muncim cu toţii foarte mult în această perioadă”, a mai transmis Roxana Mircea.

Ea a adăugat că ministerele ar fi trebuit să se pregătească din timp pentru acest val de finanţări.

“Da, sunt mulţi bani. Am ratat, din păcate, startul de a ne dezvolta echipele. Ministerele, în opinia mea, trebuiau încă din 2021 să-şi crească echipele şi să se pregătească pentru acest val de finanţări. Nu l-am făcut atunci, măcar acum, hai să încercăm să căutăm soluţii, să absorbim aceşti bani şi să nu mai stăm un an. Un an şi jumătate am stat la PNRR, componenta 6, pe evaluarea proiectelor pe fotovoltaice. Şi acum ghiciţi ce? Trebuie să termine proiectele până la finalul anului. Nu poţi să faci 50 de megawaţi în 9 luni. Ministerul Energiei ne spune că Ministerul Investiţiilor decide şi zic, bine, dar mergeţi şi dialogaţi, comunicaţi investitorilor că stau pe 700 de milioane. Lucrurile încă mai trebuie ajustate, trebuie să avem o agendă mult mai clară pe zona asta de fonduri”, a mai afirmat Roxana Mircea.

Evenimentul „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024”, aflat la a doua ediţie, este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

Parteneri sunt

Sursa: https://www.news.ro/economic/conferinta-news-roxana-mircea-rei-grup-situatia-e-roza-nivelul-companiilor-imm-urilor-bani-piata-cred-e-cazul-supraimpozitari-avem-nevoie-urgent-investitii-1922400107132024031121516111

Ultimă oră

Același autor