11.1 C
Galați
19 mai, 2024

FSB susţine că a găsit urme de explozibili într-o navă care fusese anterior în portul ucrainean Reni

27 iul 2023

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat joi că a găsit urme de explozibili la bordul unei nave străine care se îndrepta din Turcia spre Rusia şi care intrase anterior în portul ucrainean Reni de pe Dunăre, situat în apropiere de Galaţi, şi pe care Moscova l-a bombardat luni, relatează Reuters.

Într-un comunicat publicat pe site-ul său, FSB a precizat că navei BMO River, care făcea o cursă între portul turcesc Sinop şi Rostov pe Don din Rusia, i s-a ordonat să părăsească apele ruseşti. FSB a precizat că nava a intrat de două ori, în iunie şi iulie, în portul ucrainean Reni de la Dunăre.

Acesta a fost al doilea anunţ de acest fel al Moscovei din această săptămână în legătură cu o navă străină care se îndrepta spre Rusia pentru a lua cereale.

FSB declarase luni că a găsit urme de explozibili pe o altă navă care plecase din Turcia şi se îndrepta spre Rostov pe Don.

Săptămâna trecută, Rusia s-a retras din acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, care a permis Ucrainei să transporte grâne în siguranţă din porturile sale sudice. După ce s-a retras din acord, Moscova a declarat că va considera că toate navele care călătoresc spre Ucraina ar putea transporta încărcături militare.

Rusia a bombardat cu drone, în cursul nopţii de duminică spre luni, portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi, ţintind depozite cu cereale. A fost pentru prima oară când Rusia a atacat infrastructurile ucrainene de la Dunăre, după ce Moscova s-a retras, în urmă cu o săptămână, din Acordul de la Istanbul care permitea exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Dunărea devine în aceste condiţii o rută de export a cărei importanţă creşte, la fel şi calea terestră.

O navă românescă a fost avariată în urma atacului rusesc care a vizat portul ucrainean Reni, a anunţat marţi MAE precizând că nava a suferit avarii minore şi şi-a continuat deplasarea şi că nu există cetăţeni români răniţi în atacurile atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

Sursa: https://www.news.ro/externe/fsb-sustine-ca-a-gasit-urme-de-explozibili-intr-o-nava-care-fusese-anterior-in-portul-ucrainean-reni-1922403827202023071521267682

Ultimă oră

Același autor