La un an de la intrarea României în Schengen pe cale aeriană și maritimă, o structură special construită ca să respecte regulile spațiului de liberă circulație stă nefolosită la Galați, pe malul Dunării. Pontonul a fost construit încă din 2011, cu bani europeni, dar nu a văzut până acum picior de turist. Motivul: în Galați nu au ajuns încă nave cu pasageri.
Terminalul plutitor de pasageri, care îndeplinea condițiile Schengen, a fost inaugurat în urmă cu 14 ani. A costat un milion de euro, bani de la buget, și până acum un an nu a fost folosit, deoarece România nu era în spațiul de liberă circulație. Nu a fost folosit nici după intrarea în Schengen, pentru că la Galați nu au ajuns nave cu pasageri.
Dan Tivilichi, director general adjunct APDM Galaţi: Acest ponton este apt să primească nave de croazieră care circulă pe Dunăre. Nu are niște cheltuieli exagerate, este pur și simplu întreținerea lui, ceea ce înseamnă curățenie, operarea.
Dana Costache, jurnalist Digi24: În acest an, singura navă care a acostat aici la terminalul de pasageri de pe malul orașului Galați este o navă care se află în dotarea Consiliului Județean Galați și care face recurs doar până la podul suspendat peste Dunăre.
Pe Dunăre, spre Deltă, circulă nave de croazieră străine în special din Austria, Ungaria și Germania. Acestea nu acostează, însă, în porturile românești.
Localnică: Se pot plimba pe faleza care este superbă, avem parcuri frumoase, avem străzi frumoase.
Petrica Pațilea, purtător de cuvânt Primăria Galați: Să nu uităm că Galațiul a fost un oraș industrial și este foarte greu să-l transformi, în doar câțiva ani, în oraș atractiv pentru turiști, dar muncim la asta.
Terminalul este prevăzut cu sisteme de intrare și ieșire a pasagerilor UE și non-UE, are dispecerat și compartimente pentru vameși, polițiștii de frontieră și ofițerii SRI.
reporter: Dana Costache
operator: Marian Munteanu
Editor :