14.1 C
Galați
29 aprilie, 2024

A început ședința CSAT. Ar putea fi ultima la care participă Ciucă,…

A început ședința CSAT. Ar putea fi ultima la care participă Ciucă, în calitate de premier

La Palatul Cotroceni a început ședința CSAT, convocată de președintele Iohannis pe tema situației de securitate din zona României și a programelor de înzestrare ale Armatei Române.

Potrivit legii, la ședințele CSAT participă și premierul României. Premierul deține calitatea de vicepreședinte al CSAT, iar președintele României este și președintele CSAT. Pentru Nicolae Ciucă, aceasta ar putea fi ultima ședință CSAT la care este prezent. Peste câteva săptămâni, el va ceda postul de premier către Marcel Ciolacu, iar din acel moment Ciucă nu va mai fi nici membru CSAT.

Ședința anterioară a CSAT fusese cea din 25 octombrie 2022. Mai înainte, avusese loc o asemenea reuniune la 24 februarie 2022, în ziua în care Rusia a atacat Ucraina. Reuniunile CSAT sunt convocate de șeful statului, atunci când consideră necesar, fără o periodicitate obligatorie a acestora.

La reuniunea din 11 aprilie 2023 participă premierul, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, directorul SRI, Eduard Hellvig, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, precum și secretarul CSAT, Mihai Şomordolea. Directorul SIE, Gabriel Vlase, nu participă la reuniunea CSAT ci este înlocuit de un adjunct.

Cu o zi înaintea ședinței CSAT, premierul Ciucă sublinia că

. Ciucă este general în rezervă și a fost ministru al Apărării Naționale. Ca ofițer activ, ultima lui funcție fusese cea de șef al Statului Major al Apărării.

Urmărește România Liberă pe

Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.

Mulțimile au sosit la biserica de la Sfântul Mormânt din Ierusalim înaintea ceremoniei anuale a Sfântului Foc al Bisericii Ortodoxe, sâmbătă (15 aprilie). Purtătorul de…

Discord este descrisă ca fiind „complet anonimă” și „foarte masculină” fiind inițial o aplicație de jocuri populară în generația Z. Acum, conversațiile au evoluat…

Dintre toate bucătăriile din lume, este foarte posibil ca mâncarea italiană să fie cea mai iubită. Este o bucătărie cunoscută pentru preparatele sale distinctive,…

Sursa: https://romanialibera.ro/politica/a-inceput-sedinta-csat-ar-putea-fi-ultima-la-care-participa-ciuca-in-calitate-de-premier/

Ultimă oră

Același autor